Maak een vuist tegen familiaal geweld

 In Geen categorie

PERSBERICHT CAW Oost-Brabant & Stad Leuven

CAW en Stad Leuven lanceren campagne over familiaal geweld

 

 

Het afgelopen jaar kreeg 1712 opvallend meer oproepen binnen over familiaal geweld, grotendeels te wijten aan de coronacrisis en de lockdownperiode. 1712 is de hulplijn bij geweld en misbruik, een samenwerking tussen CAW en Vertrouwenscentrum Kindermishandeling. Die grote stijging van het aantal oproepen  is niet enkel te wijten aan die moeilijke periode die we met z’n allen doormaken. Familiaal geweld speelt zich af in de schaduw van een relatie, soms zichtbaar en soms niet. Met de campagne “Maak een vuist tegen familiaal geweld” willen CAW Oost-Brabant en de stad Leuven het taboe doorbreken, de beweging tegen familiaal geweld inzetten, het thema bespreekbaar maken en mensen oproepen om hulp in te roepen wanneer dat nodig is.

Lockdown

Tijdens de lockdownperiode steeg het aantal oproepen over familiaal geweld en kindermishandeling fors in Vlaanderen. “Het afgelopen half jaar kreeg de hulplijn 1712 tot 60% meer oproepen in vergelijking met vorig jaar. Gezinnen zitten plots veel meer en vaker dichtbij elkaar en frustraties kennen geen (externe) uitlaatklep. De gevolgen daarvan kunnen voor sommigen heel erg zwaar zijn”, zegt Pamela De Dobbeleer, inhoudelijk directeur en coördinator familiaal geweld bij CAW Oost-Brabant

CAMPAGNE

“De campagne start met ‘Maak een vuist tegen familiaal geweld’. Daarna licht ze elke vorm van familiaal geweld uit. Stuk voor stuk krijgen psychisch, financieel, fysiek, emotioneel en seksueel geweld hun eigen moment in de campagne. Op die manier wordt het overkoepelende thema concreter en makkelijker bespreekbaar”, vertelt schepen van gelijke kansen Lies Corneillie. “We willen zoveel mogelijk mensen mobiliseren met deze beweging tegen familiaal geweld. Samen hebben we de ambitie om alle Leuvenaars te bereiken en samen een vuist te maken tegen familiaal geweld.”

De campagne speelt zich hoofdzakelijk digitaal af, dit is immers de beste manier om mensen te bereiken die nu in deze coronaperiode thuis geïsoleerd zijn.

1712

“Centraal in deze campagne staat 1712, de professionele hulplijn voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling. Bij 1712 bel, mail en chat je in alle vertrouwen. De hulplijn is gratis en anoniem. Je oproep naar 1712 verschijnt niet op de telefoonrekening en je hoeft niet te zeggen wie je bent. Met deze campagne willen we deze hulplijn ruim bekendmaken bij de Leuvenaars”, aldus schepen Corneillie.

Wie in een situatie zit van familiaal geweld, of er getuige van is, kan ook steeds terecht bij het CAW voor advies, begeleiding en opvang. Ook voor kinderen is er gepaste hulp. Naast haar begeleidingsaanbod heeft CAW Oost-Brabant een vrouwenopvangcentrum op gekend adres in Diest en een Vluchthuis op geheim adres waar vrouwen en hun kinderen terecht kunnen bij dit soort geweld.

In de schaduw

Familiaal geweld heeft veel gezichten. Het is vaak genuanceerder en dieper ingeworteld dan het kan doen uitschijnen. Naast het gekende fysieke geweld kan het ook vormen van psychisch, financieel, emotioneel of seksueel geweld aannemen. Van negeren tot dreigen, slaan tot wurgen, dwingen om seks te hebben tot verkrachten, bestelen tot afpersen. Heel wat gezinnen in Vlaanderen krijgen er dagelijks mee te maken.

Aangezien het meestal over huiselijk geweld gaat, gebeurt het vaak achter gesloten deuren. Het gebeurt in de schaduw van een relatie. Dat gegeven wordt in deze campagne uitgelicht en bespreekbaar gemaakt. “Erover praten met iemand is een eerste stap. Haal het tussen die vier muren uit. Liefst zo snel mogelijk. We zien koppels die langskomen voor hulp voor het ontaardt, die zich zorgen maken omdat de relatie niet goed gaat. Maar soms loopt iemand al jaren met twijfels rond om er iemand over te vertellen, tot het juiste moment er is om te telefoneren“, zegt Pamela De Dobbeleer.

Maatschappelijk thema

Familiaal geweld is een maatschappelijk probleem dat iedereen kan treffen, ofwel zelf ofwel iemand in je omgeving. Daarom moet dit probleem samen, inclusief aangepakt worden. Stad Leuven zet daarom in samenwerking met het CAW zijn schouders onder deze brede sensibiliseringscampagne tegen familiaal geweld. “We kiezen bewust voor een no-nonsense aanpak, waarin we de problemen benoemen en erkennen zoals ze zijn. Alleen door dit soort geweld bespreekbaar te maken en het taboe errond te doorbreken, zullen zij die ermee te maken krijgen erover durven te praten. Alleen zo kan het probleem duurzaam en oplossingsgericht aangepakt worden”, aldus Pamela De Dobbeleer.

Contact:

CAW Oost-Brabant
Greet Monstrey,  perscontact CAW Oost-Brabant
Redingenstraat 6 | 3000 Leuven |   0494 58 93 68
greet.monstrey@cawoostbrabant.be

Stad Leuven
Lies Corneillie, schepen van gelijke kansen
Professor Roger Van Overstraetenplein 1 | 3000 Leuven | 016 27 41 40
lies.corneillie@leuven.be

Lena Lansbergen
Beleidsadviseur gelijke kansen en toegankelijkheid
Professor Roger Van Overstraetenplein 1 | 3000 Leuven | 016 27 22 92
lena.lansbergen@leuven.be

 

CAW Oost-Brabant vzw

Redingenstraat 6

3000 Leuven

communicatie@cawoostbrabant.be

 

Volg ons
Recent Posts